Novosti

Izvješće o stručnom posjetu

Dana 13. 12. 2019. godine, studenti 2. godine specijalističkog diplomskog stručnog studija Strojarstva su u sklopu terenske nastave iz kolegija “Korozija i površinska zaštita“, u pratnji pročelnika Odsjeka za stručne studije dr. sc. Ade Matokovića, prof. v. š. u trajnom zvanju, i  predmetnog nastavnika Petra Ljumovića, pred., posjetili proizvodne pogone tvrtke MIAB d.o.o. i prostorije razvojno–inovacijskog centra AluTech u Šibeniku.

Tvrtka MIAB d.o.o. je specijalizirana tvrtka za usluge pasivacije i elektropoliranja proizvoda od nehrđajućeg čelika.  Tvrtka se bavi projektiranjem i  izgradnjom cjelovitih infrastrukturnih objekata, proizvodnjom opreme te pružanja usluga montaže sustava za pitku i otpadnu vodu, u skladu s najsuvremenijim ekološkim standardima. Tvrtka nudi usluge čišćenja površinskih nehomogenosti koje nastaju prilikom zavarivanja, te vrši obnovu zaštitnog filma postupcima bajcanja, pasivacije i elektropoliranja u specijaliziranim bazenima s posebno pripremljenim otopinama. Tvrtka je smještena u Industrijskoj zoni Podi kraj Šibenika i prostire se na preko 34 000 m2 površine.  Trenutno zapošljava oko 50 zaposlenika.

Posjetiteljima s Odsjeka za stručne studije prikazan je video materijal o aktivnostima tvrtke, te su im uručeni i tiskani promidžbeni materijali. Također, upriličen im je i obilazak pogona za strojnu obradu materijala, te pogona za završnu obradu i pasivaciju nehrđajućih čelika uz stručno vođenje glavnog tehnologa Tomislava Paića, mag. ing. chem.

Razvojno-inovacijski centar AluTech osnovan je u okviru Javne ustanove Razvojna agencija Šibensko-kninske županije. Središnja agencija za financiranje i ugovaranje odobrila je u okviru IPA programa sredstva za njegovo uređenje i opremanje. Uz sredstva EU, projekt sufinancira i Šibensko-kninska županija. Razvojno – inovacijski centar AluTech smješten je u bivšem vojnom objektu kojeg je grad Šibenik dobio na korištenje od države, a u kojem je smješten i Pomorski inovacijski centar iNAVIS. Prostor je namijenjen aktivnostima vezanim za regionalni razvoj i poticanje poduzetništva u razvoju novih tehnologija i proizvoda. Čine ga laboratoriji za ispitivanje kvalitete aluminijskih proizvoda i ostalih proizvoda od metala, konstrukcijski biro, te radionica. Centar je veličine oko 800 m2. U Centru se obavljaju i aktivnosti vezane za izobrazbu djelatnika područne i lokalne samouprave u upravljanju regionalnim i lokalnim razvojem, kao i aktivnosti vezane za izobrazbu poduzetnika u korištenju novih tehnologija u proizvodnji, te promotivne aktivnosti.

Posjetitelje su dočekali ravnatelj Centra Zoran Belak, dipl. oec., te savjetnica za znanstveno-istraživačke poslove Lea Lokas, mag. ing. chem., koji su i prezentirali djelatnost tvrtke. Posjetiteljima je upriličen obilazak projektnih ureda Centra, laboratorija za mehanička i korozijska ispitivanja materijala,  te laboratorija za obradu odvajanjem čestica, uz stručno vođenje spomenutih kolega.  Upoznavanje s poviješću i djelokrugom rada Centra upotpunjeno je prezentacijom video materijala.