Novosti

Tea Majić, studentica stručnog diplomskog MTT

06.07.2023.

Kategorija:

Erasmus iskustva
Tea Majić, studentica stručnog diplomskog MTT

Bok svima ja sam Tea, studentica diplomskog studija Menadžmenta trgovine i turizma na Odjelu za stručne studije u Splitu. Tijekom ljetnog semestra akademske godine 2022/2023 provela sam 4. mjeseca u Portu u Portugalu na fakultetu “Politecnico de Porto” te studirala Turistički menadžment.

Za Portugal sam se odlučila prvenstveno zbog povoljnje klime, blizine oceana te sličnosti u mentalitetu sa Dalmacijom. Također moj fakultet je imao veliku ponudu fakulteta sa kojima je imao ugovor pa mi je samim time bila i olakšana prijava i u konačnici dobivanje financijskih sredstava za studij u Portu.

Na diplomskom studiju na mom fakultetu je bilo dosta manje studenata nego na preddiplomskom pa nas je samim time bilo samo troje stranih studenata te smo skupa sa portugalcima slušali nastavu. Srećom nastavnici su nam maksimalno izlazili u susret, predavanja su većinom bila na engleskom te smo pravovremeno dobivali sve materijale koji su nam također uvelike pomagali položiti ispite. Sam proces polaganja ispita je bio fokusiran na koncept izrade projekta, ili nekog praktičnog rada te nije bilo klasičnih pismenih ili usmenih ispita, što sam ja osobno i preferirala.

Porto je 2. najveći grad u Portugalu, sa nekih 200 000 stanovnika te odlično povezan sa svim djelovima Portugala i Španjolske. Ryanair i Flixbus imaju jako povoljne cijene za putovanja unutar države i okolne destinacije te se do Lisabona može već za 10€ naći povratna karta za bus, dok se do Maroka može naći avionska karta za nekih 50ak eura. 

Porto je simpatičan gradić sa puno studenata, lokalci su jako srdačni i otvoreni prema strancima i većina stanovništva priča engleski. Najviše me oduševila njihova ljubaznost i gostoprimstvo te sa sigurnošću mogu reći kao netko ko je proputovao 25 zemalja, da su Portugalci jedni od najljubaznijih naroda koje sam upoznala.

Od hrane Portugal se ističe po svom bakalaru koje je tradicionalno jelo te se može naći u svako doba godine po tržnicama, sardinama, raznim slasticama i pekarskim proizvodima kao što je “Pastel de Nata” i raznim tropskim voćem koji dolazi sa Madeire i Azora.

Portugal je mala zemlja sa sve skupa oko 9 miliona stanovnika i tijekom 4-5 mjeseca se mogu obići sve važnije destinacije. Moj Erasmus budjet je bio skroz dovoljan za plaćanje troškova života i putovanja po zemlji i izvan nje.

Od destinacija za posjetiti preporučam:

  • Lisabon- glavni grad Portugala, udaljen nekih 3 sata busom od Porta te jako dobro povezan sa Portom. Busevi idu oprilike svakih 30 minuta. Prosječna cijena od 10-20€ povratna karta.
  • Madeira i Azori - portugalski otoci poznati po svojoj očaravajućoj prirodi i biljnom i životinjskom svijetu. Iz Porta idu svakodnevno direktni letovi koji u prosjeku koštaju od 50-100€ za povratnu kartu.
  • Coimbra - studentsko središte sa najstarijim fakultetom u Portugalu i 4. najveći grad države. Nalazi se u centralnom Portugalu, otprilike na pola puta od Porto do Lisabona. Preporučam odlazak za vrijeme “Queima das Fitas”- tradicionalnog događaja kada studentni slave završetak svog studentskog perioda.
  • Braga i Guimaraes - gradići udaljeni manje od 1h od Porta te vrlo lako dostupni Flixbusom po cijeni od 6-10€ za povratnu kartu. Odlični za jednodnevni izlet. Braga je 3. najveći grad u Portugalu, dok je Guimaraes poznat kao mjesto iz kojeg se Portugal razvio kao država.
  • Sevilla - udaljena manje oko 1h avionom iz Porta te se letovi mogu naći za manje od 50ak eura. Odlična destinacija za izlet na nekoliko dana te po meni najveličanstveniji grad u Španjolskoj. Predivna arhitektura i vjerovatno najljepši trg na svijetu “Plaza de Espana” neće zasigurno nikoga ostaviti ravnodušnim.

Ciljevi