Novosti

ROV - Ronilica - Tajer 1

22.07.2016.

Kategorija:

Istaknuto

Početkom prošle godine započet je studentski projekt ROV – ronilica (eng. Remotely Operated Vehicle) . Ovaj projekt nastao je kao plod suradnje i tvrtke Plovput na čijem čelu je direktor Darko Meštrović, dipl.ing. - član Uprave i Sveučilišnog odjela za stručne studije na čelu sa pročelnikom dr.sc. Adom Matokovićem prof. v.š. 

Zahvaljujući gospodinu Meštroviću omogućeno je financiranje i izrada ronilice, te je tom prigodom potpisan i ugovor o suradnji. Ronilica je zamišljena kao uređaj za povećanje sigurnosti, traženja, kontrole i evidentiranja tijekom podvodnih radova.

Studenti na čelu sa kolegom Antom Čorićem idejnim začetnikom ,Ivanom Madunićem, Antom Kraljevićem, Dariom Topićem, Ivanom Puljizom, Slavenom Josipovićem zapoćeli su s planiranjem u veljači 2015. godine. Rad studenata se valorizirao i kroz završne radove te dijelom kroz stručnu praksu.

 

 

Proces razvoja, planiranja, projektiranja i izrade trajao je više od godine dana. Projekat je okupio studente strojarstva, elektrotehnike i informacijske tehnologije koji su svojim zalaganjem i sposobnostima da primjene stečena znanja i vještine, te novim spoznajama izradili i uspješno testirali ronilicu. Dakako uz pomoć i savjete svih nastavnika – profesora koji su na bilo koji način uključeni u ovaj projekat sa gore spomenutih studija.    Ovom prilikom bih  se zahvalio svim studentima i profesorima na svesrdnoj pomoći prilikom izrade ronilice i nastavku daljnje uspješne suradnje na projektima. Završno testiranje i primopredaja planirana je tijekom rujna kako je i planiranom te bi ovim bila završena prva faza.