Novosti

Poziv na cijepljenje protiv HPV-a

02.05.2022.

Kategorija:

Ostalo, Naslovna
Poziv na cijepljenje protiv HPV-a

Poštovane/i  studentice i studenti,

pozivamo Vas na organizirano besplatno cijepljenje protiv HPV -a na punktu Školske i adolescentne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ bez prethodne narudžbe.

● Cjepivo je u Hrvatskoj dostupno u  kao dio Nacionalnog programa cijepljenja protiv HPV-a.

● Cijepljenje protiv HPV-a (Humanog Papiloma Virusa) djevojaka i mladića preporuča se radi smanjenja rizika od HPV infekcije koja može dovesti do određenih oblika raka ili drugih bolesti kod žena i muškaraca.

● HPV prenosi se intimnim kontaktom  sluznica i kože, neovisno o vrsti spolnog odnosa.

● > 8 od 10 osoba zarazi se tijekom života i većina osoba nije ni svjesna da je zaražena ili da može zaraziti partnera. Češće se prenosi sa žena na muškarce.

● Većina infekcija HPV-om je prolazna, ali trajno prisutna infekcija može dovesti do određenih oblika raka i drugih bolesti kod oba spola.

● Gotovo sve oblike raka i druge bolesti povezane s HPV-om uzrokuje 9 tipova HPV-a koji su sadržani u cjepivu.

● Cijepljenje se provodi cjepivom GARDASIL 9 za oba spola po shemi (0,2,6 :  prva i druga doza u razmaku od 2 mjeseca, treća doza u razmaku 6 mjeseci od prve doze).  Razmaci između doza mogu biti i dulji, no preporuča se da se sve tri doze prime unutar 12 mjeseci.

● Cijepljenje s deveterovalentnim cjepivom  uz redovite preventivne preglede siguran je put prema zaštiti od bolesti uzrokovanih HPV-om.

● Cjepivo je u uporabi već 15 godina te je testirano na visoku učinkovitost, djelotvornost i sigurnost.

● Cjepivo se primjenjuje u svim razvijenim zemljama svijeta, a imunitet postignut HPV cijepljenjem traje dugo.

● Medicinska struka jasno preporuča i ističe važnost cijepljenja protiv HPV-a.

● Prevencija raka moguća je cijepljenjem.

Cijepljenje će se provoditi u Službi za školsku i adolescentnu medicinu u ambulanti doc. prim. dr.sc. Željke Karin, dr.med. u Vukovarskoj 44, prema slijedećem rasporedu:

  • Četvrtak, 5.5.2022. god. od 13:00-15:00 sati Sveučilišni odjel zdravstvenih studija ,Sveučilišni odjel za stručne studije, Pravni, Kineziološki i Filozofski fakultet
  • Četvrtak,12.5.2022.god. od 13:00-15:00 sati Pomorski fakultet, Kemijsko tehnološki fakultet, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje
  • Utorak,17.5.2022. god. od 13:00-15:00 sati Ekonomski fakultet, Građevinsko arhitektonski fakultet, Katoličko bogoslovni fakultet i Umjetnička akademija
  • Srijeda,18.5.2022. god. od 13:00-15:00 sati Filozofski fakultet, Studijski centar za studije mora, Sveučilišni centar mediteranske poljoprivrede i Prirodoslovno matematički fakultet

Molimo sve studente da sa sobom ponesu zdravstvenu iskaznicu i iskaznicu cijepljenja.

 

  Za sve informacije dostupni smo na broj: 021/315-957   ili mail:  anita.buljan@nzjz-split.hr