Novosti

Odjel na Festivalu znanosti 2024

02.05.2024.

Kategorija:

Događanja, Naslovna

U tjednu od 22. do 27. travnja 2024 održao se Festival znanosti 2024. Naši nastavnici svojim su angažmanom doprinjeli uspjehu ove manifestacije koja već više od 2 desetljeća popularizira znanost i čini je dostupnom svim dobnim skupinama.

U ponedjeljak 22.04.2024. uspješno je održana radionica Financijska inteligencija na Sveučilišnom odjelu za stručne studije. Voditelji aktivnosti dr. sc. Domagoja Buljan Barbača i s. Antonia Čobanov izmjerili su razinu financijske inteligencije studenata na početku, a potom nakon provedene ciljane edukacije. Rezultat pokazuje da se ciljanim edukacijama mogu postići poboljšanja!

Dana 24.04.2024. godine učenici 2A razreda sa učiteljicama Tinom Dadić Tomić i Brankom Buljević-Cvitanić u okviru Festivala znanosti čija je ovogodišnja središnja tema bila Inteligencija sudjelovali su na radionici Interpretatori baštine. Radionica je organizirana pod vodstvom dr. sc. Mijane Matošević Radić te osmišljena i moderirana od strane Renate Tešije iz Upravnog odjela za turizam, pomorstvo i promet Splitsko-dalmatinske županije. U okviru radionice učenici su saznali tko su i što rade interpretatori baštine te kako koriste svoju inteligenciju kako bi sačuvali kulturu i običaje od zaborava. Učenici su se upoznali s baštinskim pričama s područja Splitsko-dalmatinske županije koje su poslužile kao inspiracija za oslikavanje oblutaka korištenjem tempere i flomastera. Na kraju radionice učenici su interpretirali svoje uratke predstavljajući se i sami kao mali inteligentni interpretatori.

Mr. sc. Ivona Jukić  i studenti Sveučilišnog odjela za stručne studije, zajedno s udrugom Liberato, ove su godine u sklopu Festivala znanosti održali 24. travnja dvije aktivnosti u Osnovnoj školi prof. Filipa Lukasa. Prvo se učenicima nižih razreda, predstavila tema Inteligentna budućnost: poduzetničke avanture kod djece. Predstavljen je pojam poduzetništva i mogućnosti koje pruža razvijena poduzetnička kompetencija i aktivan pristup u rješavanju problema. Kroz interaktivnu radionicu prezentirana je slika inteligentne budućnosti upravo kroz razvoj novih poduzetničkih zamisli kojima se mijenja svijet i pomiču granice. Učenici su imali priliku upoznati stvarnog društvenog poduzetnika, predsjednika udruge Liberato, Stipu Margića, koji pomaže stvoriti svijet i život bez granica osobama s invaliditetom.

Druga aktivnost obuhvaćala je radionicu gdje su dr. sc. Petar Pepur, dr. sc. Marko Miletić i mr. sc. Ivona Jukić učenicima viših razreda predstavili umjetnu inteligenciju kao jedno od najuzbudljivijih područja suvremenog svijeta te dočarali misterije i mogućnosti koje donosi ova suvremena tehnologija. U prvome dijelu radionice učenicima su prezentirane osnovne snage i slabosti umjetne inteligencije te svi pojavni oblici ove tehnologije koje susrećemo u svakodnevnom životu. U drugome dijelu, učenici su se podijelili u dva tima te u formi debate prezentirali sve razloge za i protiv primjene umjetne inteligencije u obrazovanju, medicini i školstvu, kao i ostalim područjima koja su bila zanimljiva za interpretaciju.

Danijela Pezer, pročelnica odsjeka za strojarstvo, održala je predavanje u Tehničkoj i industrijskoj školi Ruđera Boškovića u Sinju, 26. travnja 2024. godine. Tema predavanja Umjetna inteligencija u proizvodnom procesu, sadržajem je uklopljena u središnju temu ovogodišnje manifestacije, pod nazivom Inteligencija. Prezentacija je održana s ciljem približavanja osnovnih pojmova o umjetnoj inteligenciji te je prikazan put do razvoja iste. Učenici su upoznati s mogućnostima primjene umjetne inteligencije u različitim područjima, a s posebnim naglaskom na proizvodni proces. Pojašnjena je primjena optimizacijskih algoritama baziranih na umjetnoj inteligenciji te na konkretnom primjeru prikazana primjena genetičkog algoritma u procesu bušenja većeg broja provrta/rupa s ciljem pronalaska najkraćeg puta među njima, odnosno optimizacija putanje alata.

Dr. sc. Senka Borovac Zekan 26.4.2024. izlagala je prezentaciju na temu Kako emocionalna i socijalna inteligencija oblikuju naše odnose? na poziv učitelja fizike Danijela Beserminjija u Osnovnoj školi "Jelsa" na otoku Hvaru.

Veselimo se Festivalu znanosti 2025 i mogućnosti da svojim radom pokažemo zašto je znanost važna!

Ciljevi