Novosti

Moje Erasmus iskustvo - Dragana Tomašević

07.09.2018.

Kategorija:

Erasmus

Moje ime je Dragana Tomašević te sam nedavno završila drugu godinu specijalističkog diplomskog stručnog studija Trgovinsko poslovanje.

Kao prvo mogu reći da je Erasmus posljednjih pet godina bio moj način života, s tim da sam prethodne prve tri godine studirala u Opatiji, te već tamo sudjelovala u dvije razmjene, od kojih je prva bila slušanje nastave, a potom praksa.  Isto tako sam napravila i za vrijeme studiranja u Splitu što je rezultiralo s četiri odlaska na Erasmus mobilnost, po čemu se može vidjeti da je to doista bio moj način života kao i školovanja.

Moje odredište za razmjenu je od prvog do zadnjeg Erasmusa bio Portugal.  Jednostavno me je oduševila zemlja kao i  ljudi.  Stoga da bi shvatili moje oduševljenje samo mogu reći da bi Portugal trebao biti sljedeća destinacija za putovanje na vašoj listi.

Posljednji  Erasmus koji sam izvršila je praksa u uredu za međunarodnu suradnju na fakultetu ISAG u Portu  gdje sam imala priliku i prethodno slušati nastavu. To je jedno od iskustva koje je  definitivno uokvirilo moju razmjenu kao i završetak mog školovanja. Bila sam toliko ugodno iznenađena jer sam zaista imala priliku da sve svoje znanje stečeno školovanjem, ali i u životu upotrijebim u praksi.  Pružila mi se mogućnost raditi s toliko ljudi iz različitih zemalja i prisustvovati na svim ostalim događajima  fakulteta.

Što se tiče fakulteta mogu reći samo najbolje, u bilo kojoj situaciji da se nađete osoblje fakulteta će uvijek dati sve od sebe da se pronađe rješenje ili alternativa. Mene su uvijek iznova oduševljavali sa svojom otvorenošću i znanjem. Isto tako se može osjetiti visoka razina profesionalnosti, zadovoljstva, ponosa i sreće što se nalazite u njihovoj instituciji.

No da se vratimo na početak puta, odnosno na prikupljanje papirologije potrebne za prijavu na Erasmus natječaj i papirologije nakon što ste naravno dobili mobilnost. Ako se pitate je li potrebno dosta dokumenata, odgovor je da. No ništa takvo što je nemoguće prikupiti.  Mogu reći da sam imala iznimnu pomoć sa strane svojih kolega, ali i osoblja Odjela u Splitu tako da ako pitate za pomoć ona će vam uvijek i biti pružena, kao i od strane sveučilišta gdje ste se prijavili na Erasmus natječaj.

Teško je zapravo sada na kraju opisati značenje Erasmusa. Ne radi se tu o tome da ste u drugoj zemlji, fakultetu, među drugim ljudima nego o tome da saznate gdje se vi nalazite, tko ste zaista i što želite dalje u životu. Erasmus Vam olakšava da odredite svoje prioritete i ciljeve za budućnost , koji su samo Erasmus iskustvom još više upotpunjeni.

 

Dragana Tomašević

Porto, rujan 2018. godina