Novosti

Mislav Radić - istraživanje za pisanje dipl. rada

12.06.2023.

Kategorija:

Erasmus iskustva
Mislav Radić - istraživanje za pisanje dipl. rada

Erasmus+ iskustvo pomoglo mi je da unaprijedim sebe kao osobu po pitanju samostalnosti te da se u potpunosti naučim brinuti za sebe zamjenjujući slobodno vrijeme obavljanju zadataka koje bi se meni i mojim vršnjacima često servirale „na gotovo“ od strane roditelja.

Osim osamostaljenja i usađivanja svijesti da u životu nećemo uvijek imati uz sebe nekoga tko će neke poslove obavljati umjesto nas, kao najveće benefite inozemne mobilnosti smatram stvaranje novih poznanstava i prijateljstava, dobivanje prilike za posjetom poznatih svjetskih panorama i atrakcija unutar gradova i zemalja o čijoj posjeti smo samo sanjali te smo ih do sada viđali samo na TV-u i internetu scroll-ajući društvene mreže. Osim druženja i zajedničkog planiranja posjete okolnim atrakcijama, Erasmus+ iskustvo uvelike mi je pomoglo u ostvarivanju akademskog iskoraka jer se nudi prilika da se na inozemnoj instituciji upoznamo sa njihovim načinima i metodama rada te na taj način dobijemo novo iskustvo po pitanju metoda učenja i obogaćivanja studentske faze života novom avanturom kao i dodavanjem nove vrijedne stavke u naš CV koji nam može olakšati zapošljavanje u budućnosti na oduševljenje poslodavca.

Budući da sam mobilnost proveo u glavnom gradu Italije – Rimu, kao najveću prednost smatram upoznavanje velikog broja inozemnih kolega ali i kolega iz drugih djelova Hrvatske s kojima sam sklopio prijateljstva i ostao u kontaktu. Osim toga, jedan od razloga zašto sam izabrao Rim kao Erasmus+ odredište je učenje i unaprjeđenje talijanskig jezika kojeg sam učio 2 semestra na našem fakultetu te je ovo bila idealna prilika da spojim ugodno s korisnim i znanje jezika podignem na višu razinu budući da je opće poznato da se strani jezik najbolje može naučiti njegovim svakodnevnim korištenjem i pričanjem sa izvornim govornicima.

Osim do sada navedenog, imao sam priliku vidjeti popularne turističke atrakcije Rima i Italije (osim Rima posjetio sam i Firencu te Napulj) te smatram da mi se odlaskom u Rim ostvario san budući da sam veliki ljubitelj povijesti i kulture, a uzimajući i te motive u obzir, izbor destinacije je bio vrlo jednostavan. Također, učenje kulture Italije, probavanje gastro delicija te druženje sa studentima iz drugih zemalja i upoznavanje njihovih kultura još su samo neke od čari Erasmus+ programa kojeg bi preporučio apsolutno svakom studentu budući da iznos dobivene stipendije pokriva velik dio troškova. Također, kolegiji položeni tijekom boravka na Erasmusu se uvažavaju i ne zahtjevaju polaganje pri povratku, a samim time Erasmus+ program općenito mogu opisati sa 3 riječi - „ugodno s korisnim“.

 

Ciljevi