Novosti

Marija Lerotić, studentica 1. godine spec. MTT

24.02.2023.

Kategorija:

Erasmus iskustva

Moje ime je Marija Lerotić i trenutno sam prva godina specijalističkog diplomskog stručnog studija Menadžment trgovine i turizma. Željela sam otići na Erasmus razmjenu otkad sam upisala ovaj studij, ali uvijek sam se premišljala i nisam bila dovoljno sigurna u sebe. No sada sa sigurnošću mogu reći da je ovo jedna od najboljih odluka koju sam donijela. Nemam dovoljno riječi da opišem ovo nezaboravno iskustvo i sve divne ljude koje sam upoznala tijekom ovog putovanja. Erasmus program je stvarno životna prilika u kojoj imate mogućnost živjeti u drugoj zemlji i uroniti u drukčije okruženje.

Kad sam se napokon odlučila odvažiti i prijaviti na natječaj krenula sam sa prikupljanjem papirologije potrebne za prijavu i neću lagati, taj dio je bio naporan. Prijavljivanje sam obavljala dok sam bila treća godina preddiplomskog specijalističkog studija iako sam krenula na razmjenu na prvom semestru diplomskog studija. Većina studenata koja su otišla na razmjenu najčešće biraju za obavljanje prakse ili izradu završnog rada, ali ja sam odlučila slušati predavanja i trebala sam izraditi “Learning Agreement” tj. prijedlog kolegija koje bih slušala na stranom fakultetu. Vrlo je važno odabrati zemlju u kojoj želite studirati i prethodno istražiti životne standarde. Na početku sam se mislila između Italije i Češke, ali na kraju sam ipak odabrala Portugal. Zašto? Moji glavni prioriteti za zemlju su bili cjenovna pristupačnost i što manje jezičnih barijera. Također sam odabrala Portugal, točnije Porto zato što ISAG – European Business School je nudio kolegije koji su bili najsličniji kolegijima sa matičnog fakulteta. I sve pohvale fakultetu jer su profesori bili susretljivi i zaista je bilo lako iskomunicirati sve nesuglasice sa njihovom koordinatoricom.

Portugal kao država me oduševila i Porto je bio pun pogodak za mene. Veličina grada je idealna zato što se uvijek mogu istražiti nova mjesta, ali ujedno nije prevelik pa da ovisite o javnom prijevozu. Lokalci su tako dragi i puni strpljenja te nisam imala problema sa stvaranjem prijateljstava. Ključna stavka koja je upotpunila ovo iskustvo su bili izleti. Nastojala sam što više putovati unutar zemlje te sam usputno “skliznula” do Španjolske i mogu potvrditi da se stvarno osjeti da ste prešli granicu. Jedan od najdražih izleta mi je bila Madeira, portugalski otok na kojem se rodio Ronaldo. Ne bih nikada mislila da ću ikada biti na otoku usred Atlantskog oceana te svjedočiti uživo prizore koji su djelovali kao da su iz filma.

Erasmus je jedno predivno životno iskustvo koje vam pomaže da budete najbolja verzija sebe i naučite toliko novih stvari o sebi. Ovo mi je pomoglo vizualizirati svoje ciljeve te sada se osjećam kao da mogu napraviti sve što si zacrtam u glavi. I ako se još premišljate biste li trebali otići na Erasmus ili smatrate da nemate dovoljno iskustva, otiđite! Dosada nisam nikada živjela izvan Splita, nisam imala priliku putovati izvan Hrvatske niti sam ikada bila u avionu i uspjela sam se snaći te sam još stvorila prijateljstva za život. Erasmus upravo pomaže da steknete konkretno iskustvo u području kojem studirate te nove vještine i još izgleda odlično na CV-u.

 

 

 

Ciljevi