Novosti

Izvješće o terenskoj nastavi

21.11.2019.

Kategorija:

Događanja

U okviru kolegija Menadžment odjela hrane i pića ( 2. godina / III. semestar / Specijalistički diplomski stručni studij - Menadžment trgovine i turizma / Modul B – Turizam i ugostiteljstvo) studenti slušaju predavanja iz područja menadžmenta hrane i pića u hotelijerstvu pri čemu se posebna pozornost posvećuje kompleksnom upravljanju uslugama hrane i pića, inovacijama te aktualnim trendovima u hotelskom poslovanju.

Kako bi se nadopunila teorijska znanja, organizirana je terenska nastava u Novigrad, hotel Aminess Maestral, od 8. - 10. studenog 2019. gdje su studenti imali priliku pratiti i sudjelovati u praktičnim vježbama iz područja suvremenih gastronomskih trendova te uslužnim procesima u restoraterstvu.

Kroz dva dana praktične nastave, naglasak je stavljen na savladavanje znanja iz modernih tehnika i postupaka pripreme jela, tehnologiji rada poslužnog osoblja u a la carte poslovanju, trendovima pravilne prehrane koju danas probirljiv gost traži od ugostitelja, kreativnom pristupu u pripremi i prezentaciji jela, te tehnikama slaganja jela i vina. Nakon pohađanja vježbi, studenti samostalno mogu objasniti i interpretirati temeljna gastronomska pravila, te standarde i normative kada je u pitanju prigotavljanje različitih vrsta jela, racionalizirati sirovine i namirnice, te analizirati zalihe i troškove.

Nadalje, tijekom terenske nastave studenti su imali prilike upoznati menadžment hotelskog poduzeća Laguna Novigrad d.d. na čelu s direktorom hotela te voditeljem odjela hrane i pića. Kroz kratko izlaganje o izazovima u hotelskom poslovanju naglašena je važnost primjene inovacija, njegovanje kulture kvalitete te važnost zadovoljstva probirljivog gosta na turbulentnom turističkom tržištu.

Također, organiziran je posjet renomiranoj istarskoj vinariji Vina Coronica i destileriji Aura u Buzetu. U vinariji nas je osobno dočekao vlasnik Moreno Coronica koji je predstavio poslovanje vinarije, nagovijestio buduće trendove te vodio organoleptičku degustaciju svojih najkvalitetnijih vina. U Auri, predstavljeni su ekskluzivni tradicionalni proizvodi kao što su rakije i džemovi te ostali autohtoni proizvodi od samoniklog ljekovitog bilja te divljeg voća ubranog u ekološki čistom okolišu.

Prisustvom na praktičnim vježbama i organiziranim posjetima vinariji i destileriji, u okviru terenske nastave, obogaćeno je znanje studenata te je kroz praktičan rad kvaliteta nastavnog procesa značajno unaprijeđena.

Ovim putem bismo se zahvalili pročelniku Odjela g. Ivanu Akrapu koji je podržao i omogućio da se ideja terenske nastave provede u djelo. 

                                                          

 

Nositelji kolegija:
doc. dr.sc. Krešimir Mikinac
doc. dr.sc. Goran Ćorluka

Ciljevi