Novosti

Alen Đidelija, student stručnog diplomskog RIF

13.07.2023.

Kategorija:

Erasmus iskustva
Alen Đidelija, student stručnog diplomskog RIF


Studentski život: Gdansk je jedan od popularnijih studentskih gradova u Poljskoj. Studentski život je zabavan ima dosta pubova, kafića i klubova koji se prilagođavaju studentima i  organiziraju studentske zabave. Osim Gdanska, Sopot i Gdinja nude širok aspekt noćnog života, a udaljeni su svega 15-20 minuta brzim vlakom i dobro su prometno povezani. Veliki plus je što dosta mjesta nudi popuste za studente uz studentsku karticu (“iksicu“).

Smještaj: Smješten u studentskom domu, prijava za dom je bila jednostavna i bilo je ponuđeno dosta mjesta i funkcionira na principu tko se brže prijavi. Mjesečni trošak doma je oko 110€ za dvokrevetnu sobu, a oko 160€ za jednokrevetnu sobu (koju dobivaju samo Poljaci).

Troškovi: Poljska sveučilišta imaju svoje menze i one se cjenovno kreću oko 5€ po obroku. Osobno sam pronašao par mjesta (pretežito u trgovačkim centrima) koja funkcioniraju na principu menze i cjenovno su ista, ali izbor hrane je daleko bolji. Mjesečno bih rekao da sam na prehranu potrošim do 200€. Cijene hrane u trgovinama su povoljnije nego u
Hrvatskoj.

Prijevoz: Javni prijevoz je jako povoljan. Karta je za bilo koje prijevozno sredstvo (metro, tramvaj, bus) za 60 minuta dođe otprilike 0.60€. Također možete napraviti i studentski pokaz za nekih 20€. Sve je jako dobro povezano te uglavnom sve stiže na vrijeme.

Fun fact:
Mnogi govore da Poljaci nisu bas druželjubivi, ali iz osobnog iskustva mogu reci da one koje sam upoznao su jako simpatični i voljni su pomoći, ALI engleski im nije bas jača strana, tako da pripremite prevoditelj.

Poljski doktori Vam neće odgovoriti na poziv ako nemate Poljski broj, moj savjet je da ga nabavite za svaki slučaj.

Pierogi (poznato Poljsko jelo) je must try.
 

Ciljevi