Novosti

U JESENSKOM ROKU NA VISOKIM UČILIŠTIMA TRI PUTA VIŠE MJESTA NEGO IMAMO MATURANATA

29.09.2023.

Kategorija:

Mediji o nama
U JESENSKOM ROKU NA VISOKIM UČILIŠTIMA TRI PUTA VIŠE MJESTA NEGO IMAMO MATURANATA

U Splitu najteže do kineziologije i menadžmenta trgovine i turizma

Mjesta za upis ima na brojnim studijima iz područja ekonomije i prava u cijeloj zemlji, prometu, nastavničkim studijima iz STEM područja (osobito fizika ili kombinacije fizika i informatika, matematika i fizika, matematika i informatika), na studijima brodostrojarstva, ekologije mora, metalurgije, ponešto i na veterini, novinarstvu, politologiji u Zagrebu

Autor Marijana Cvrtila, Slobodna Dalmacija, prilog Edukacija izašao 06.09.2023. 

Izbor je možda manji nego što je bio u ljetnom roku, mnogi popularni studiji (prije svega redovni), poput medicine, sestrinstva, fizioterapije, psihologije, računarstva, logopedije, arhitekture i urbanizma, dizajna i drugih, popunjeni su i na njima je uzaludno tražiti mjesto.
Ipak, i oni maturanti koji će ulaznicu za visoka učilišta pokušati izboriti na jesenskom roku vjerojatno nisu potpuno obeshrabreni – aktualni, i još uvijek promjenjivi, podaci s javnih i privatnih fakulteta i veleučilišta pokazuju kako upisnih mjesta za prvu godinu studija u novoj akademskoj godini 2023./2024. u jesenskom roku ima (gotovo) trostruko više nego potencijalnih kandidata.
Tako podaci Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) u trenutku pisanja ovog teksta pokazuju kako je na svim sveučilištima i veleučilištima, privatnima i javnima (redovni i izvanredni studiji) ukupno za upis u jesenskom roku na raspolaganju čak 14.239 mjesta za domaće buduće “brucoše” i one s područja ostalih zemalja Europske unije (jednopredmetni i dvopredmetni studiji ukupno), te još 1017 mjesta za kandidate “strance” s prebivalištem izvan EU-a (također na jednopredmetnim i dvopredmetnim studijima).
 

Prenapuhane upisne kvote
Dakle, ukupno više od 15.000 mjesta, što je, realno gledano, nemoguće popuniti. Naime, podaci Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), središnje ustanove za provedbu državne mature, pokazuju kako se za ispite mature u jesenskom roku prijavilo 5195 kandidata, pa čak i da svi prođu maturu i upišu neki studij, nema šanse da sve predviđene kvote i približno budu popunjene tijekom jesenskog roka. No to je već drugi i dugotrajni problem (“prenapuhane upisne kvote”), koji odgovorni u akademskom svijetu godinama ne žele ili ne mogu riješiti.
Osim navedenih popularnih studija za jesenski rok ostalo je kandidatima dovoljno rezervnih opcija na mnogim studijima. Samo na fakultetima javnih sveučilišta trenutačno je dostupno njih 10.095, na javnim veleučilištima 2130, dok se preostala mogu potražiti na brojnim privatnim sveučilištima i veleučilištima. To ne znači da ćete se samim prolaskom državne mature jednostavno “ušetati” na željeni fakultet, jer za upis je potrebno ispuniti i tražene kriterije te ostvariti dovoljan broj bodova koji su postavila visoka učilišta.
Ipak, pomalo nevjerojatno zvuči podatak da je od ukupno 921 studijskog programa ponuđenih u ljetnom roku, na jesenskom roku u ponudi ostalo mjesta za upis na čak 788 studijskih programa. Mjesta za upis u jesenskom roku, općenito gledano, tako ima na brojnim studijima iz područja ekonomije i prava u cijeloj zemlji, kineziologiji, prometu, nastavničkim studijima iz STEM područja (osobito fizika ili kombinacije fizika i informatika, matematika i fizika, matematika i informatika i sl.), na studijima brodostrojarstva, ekologije mora, metalurgije, ponešto i na veterini, novinarstvu, politologiji u Zagrebu itd., a nepopunjena je ostala i polovina studija na veleučilištima.
U prilog apsurdima koji se ponavljaju iz godine u godinu, recimo kako je tijekom ljetnog roka na gotovo 300 studijskih programa pravo upisa steklo pet i manje “brucoša”, a na 62 studijska programa pravo upisa nije ostvario – nitko od kandidata pa su ta učilišta praktički sva upisna mjesta koja su planirali za novu akademsku godinu “prebacila” na jesenski rok. Treba ipak istaknuti kako je u potonjem primjeru velikim dijelom riječ o izvanrednim studijima, onima iz područja glazbe (instrumenti), teološkim studijima, kao i onima na veleučilištima i privatnim visokim učilištima.

Jedan od primjera koji je izazvao najviše pozornosti u javnosti je onaj Veleučilišta Marka Marulića iz Knina, na kojemu je na pet studijskih programa s ukupnom upisnom kvotom od 200 mjesta u ljetnom roku pravo upisa steklo tek sedam kandidata (i to samo na jednom, redovnom stručnom studiju: trgovinsko poslovanje s poduzetništvom), a upisalo se samo njih pet. To je veleučilište za jesenski rok, naime, na svih pet studija istaknulo ukupnu upisnu kvotu od 195 slobodnih mjesta (samo na stručnom studiju prehrambene tehnologije čak 60!), međutim, ni sada stvari ne stoje najbolje – ukupno se dosad prijavilo tek 17 kandidata, a samo za njih devet neki od tih studija je prvi izbor.
 

Bez i jednog studenta
Ako samo pogledamo redovne studije, ljetos su bez ijednog upisanog studenta bili i zagrebački studij tekstilne tehnologije i inženjerstva (smjer industrijski dizajn tekstila i odjeće), nastavnički smjer fizika na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF), koji je planirao upisati 22 “brucoša” a pravo upisa nije stekao nitko, prazna su ostala i mjesta na splitskom stručnom studiju brodogradnje na FESB-u (12), primijenjene ekologije mora na Sveučilištu u Dubrovniku (21) i mnogi drugi. Sudeći prema dosadašnjim prijavama u jesenskom roku, čini se da oni nisu naišli na veliki interes ni “jesenskih” kandidata.

Kako bilo, kada su u pitanju studiji s najviše upisnih mjesta u jesenskom roku (oni s upisnom kvotom većom od 10) na javnim sveučilištima, prednjače studiji na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, i to izvanredni studij poslovne ekonomije (239) te također poslovna ekonomija, ali izvanredni stručni studij (212), a u Zagrebu dosta mjesta ima i na redovnom studiju prava (100). Uopće, na pravnim fakultetima u cijeloj zemlji ostao je popriličan broj slobodnih mjesta za jesen, i to upravo na redovnim studijima. Tako se na splitski Pravni fakultet na redovni studij mogu upisati još 84 nova buduća pravnika, što je gotovo polovina predviđene ukupne kvote za novu akademsku godinu (185), u Osijeku ima mjesta za upis njih još 87, a u Rijeci 60.

Teško do nastavnika
Kao što smo naveli, velik broj slobodnih upisnih mjesta ostao je na nastavničkim studijima na zagrebačkom i splitskom PMF-u, ali čini se da ni u jesenskom roku za njih nema prevelikog interesa: na primjer, za nastavnički smjer matematike i fizike na zagrebačkom PMF-u istaknuta je kvota od 26 mjesta, prijavilo se tek četvero kandidata, ali ni za jednoga taj studij nije prioritet za upis. Na PMF-u u Splitu slična je sudbina s nastavničkim smjerom matematike i informatike – 11 je upisnih mjesta, samo pet prijava, prvi izbor ni za koga.

Na Sveučilištu u Splitu u jesenskom roku najtraženiji je studij kineziologije (ujedno drugi najtraženiji u zemlji kada su u pitanju studiji s upisnom kvotom većom od 10), gdje se za 12 preostalih upisnih mjesta dosad prijavilo čak 111 kandidata, a za njih 60 to je prioritet, što znači da se za jedno upisno mjesto bori pet kandidata kojima je to prvi izbor.

U Splitu je prilično tražen i redovni stručni studij menadžmenta trgovine i turizma (10 mjesta, 111 prijava od kojih je za 31 kandidata to prvi izbor), a atraktivan je i studij forenzike (45 upisnih mjesta, 103 ukupne prijave, 39 prijava prvog izbora), kao i stručni studiji elektrotehnike te turističkog poslovanja, dok dosta upisnih mjesta ima i na stručnom upravnom studiju (77), studiju menadžmenta malog poduzeća (64), redovnoj poslovnoj ekonomiji (59), strojarstvu (41), industrijskom inženjerstvu (28), mediteranskoj poljoprivredi (smjer vinogradarstvo i vinarstvo, hortikultura), ukupno 27 itd.

      1. Sveučilištu u Zadru najviše upisnih mjesta ima na učiteljskom studiju Odjela za nastavničke studije u Gospiću (36), dok u gradu Zadru po broju dostupnih mjesta prednjače izvanredni studij menadžmenta (35), kao i redovni dvopredmetni studij ruskog jezika i književnosti (34), studiju kulture i turizma (33 mjesta), dvopredmetni studij francuskog jezika i književnosti (33).
      1. u Dubrovniku najviše slobodnih mjesta ima na različitim redovnim smjerovima poslovne ekonomije: smjer turizam (38), smjer IT menadžment (25), smjer marketing (24), kao i na redovnim studijima nautike (36). •

 

NAJTRAŽENIJA MJESTA U SPLITU

– za 12 mjesta na Kineziologiji prijavilo se 111 kandidata

– za 10 mjesta redovnog stručnog studija menadžmenta trgovine i turizma – 111 prijava

– za studij forenzike za 45 upisnih mjesta – 103 prijave

 

Ciljevi