Novosti

Održan 8. MEĐUNARODNI KONGRES HRVATSKE KOMORE INŽENJERA STROJARSTVA I DANI INŽENJERA STROJARSTVA

27.03.2023.

Kategorija:

Događanja, Naslovna

U hotelu Olympia Sky u Vodicama, od 22. do 25. ožujka 2023. godine, pod geslom Strojarstvo i energetska tranzicija.

Pokrovitelji kongresa bili su Ministarstvo prostornog uređenja graditeljstva i državne imovine RH, Akademija tehničkih znanosti RH, Fakultet strojarstva i brodogradnje Zagreb, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Split, Strojarski Fakultet u Slavonskom Brodu, Tehnički fakultet Rijeka i Šibensko- kninska županija.

Zlatni sponzor kongresa bila je energetska tvrtka ENCRO iz Zagreba, Daikin i PB Split srebrni, dok su Ekonerg, IVICOM i Klimaoprema bili brončani sponzori. Svoj obol kongresu dalo je i sedam partnera kongresa i 22 izlagača opreme i materijala.

Svečano otvaranje kongresa započelo je intonacijom Lijepe naše, a govornike je moderirao, svima nam dobro poznati, Mirko Fodor. Prvo su, kako i priliči, u ime Organizatora skup pozdravili Predsjednik HKIS Antun Oklopčić i dopredsjednik HKIS i Predsjednik programskog odbora Kongresa Darko Slivar, a potom su se za govornicom izmjenjivali predsjednici svih inženjerskih komora, uglednici iz društveno političkog života, gospodarstva i akademske zajednice u Hrvata. Inženjerima se obratio i tradicionalni gost kongresa, župan Šibensko – kninske županije, gospodin Marko Jelić dojmljivo parafrazirajući „pjesnici su čuđenje u svijetu, a inženjeri pomažu da se čuda riješe“.

Kongres je proglasila otvorenim gospođa Sanja Bošnjak, državna tajnica u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine RH.

Svi kongresi HKIS-a su tradicionalno uspješni, ali brojni pokazatelji upućuju da je upravo ovaj kongres jedan od najuspješnijih. Naime, u radu ovog kongresa participiralo je više od 800 sudionika iz stotinjak tvrtki i institucija kako iz domovine tako i iz inozemstva. Dakako, riječ je o poslovnim partnerima iz Italije, Njemačke, Danske ali i iz Slovenije i Bosne i Hercegovine i brojnih drugih zemalja i regija. O aktualnosti i zanimljivosti tema svjedočila je popunjenost kongresne dvorane od 550 sjedećih mjesta gdje se tražilo mjesto više.

Program je napravljen s namjerom da svaki sudionik pronađe zanimljiv sadržaj, od pomoćnika inženjera gradilišta do dekana fakulteta. Ipak, najveći interes sudionika polučio je okrugli stol pod nazivom Energetska kriza kao izazov inženjerstvu. Razlog da je tome tako, uz aktualnost teme, zasigurno leži u kompetentnosti sudionika, redom vrsnih stručnjaka iz energetskog sektora Republike Hrvatske. Naime, pod moderatorskom palicom Dubravka Sabolića iz HOPS,-a našli su se: Vladislav Brkić, Ranko Goić, Iva Ridjan Skov, Ivan Andročec, Ante Ćurković, Tonći Tadić i Goran Vuleta. Diskusija, iako na trenutke vrlo žustra i polarizirana na obnovljivce s jedne te fosilce i nuklearce s druge strane, ipak je na kraju konvergirala u eksplicitne zaključke:

  • Globalna energetska kriza. koja je započela u proljeće 2022. godine, nije kriza ponude i potražnje na tržištima energenata i energije, već prekretnica u proizvodnji i potrošnji električne i svih drugih oblika energije.
  • Usmjerenost prema obnovljivim izvorima prestaje biti floskulom i postaje imperativ energetske politike Republike Hrvatske, EU ali i društva u cjelini.
  • Inženjeri svih struka, svojim interdisciplinarnim pristupom i usmjerenošću rješavanju izazova, su predodređeni da budu alfa i omega velike energetske tranzicije koja obilježava ne samo vremena u kojima živimo već stoljeće i civilizaciju čiji smo dionici.

Nakon zatvaranja Okruglog stola, rad kongresa nastavio se u tri tematske cjeline (sekcije) koje su  obrađene kroz četrnaest plenarnih predavanja, panel diskusiju pod nazivom Potraživanja prema FIDIC modelu ugovora, radionicu na temu e-građevinski dnevnik, usmena izlaganja deset stručnih i znanstvenih radova i devet komercijalnih prezentacija kao i predstavljanjem dvanaest stručnih radova u poster sekciji.

Po završetku svake tematske cjeline doneseni su zaključci kako slijedi:

  • 1. tematska cjelina – Strojarske tehnologije

Strojarstvo je, kao temeljna tehnička znanost, konzervativno ali samo u pogledu poimanja uzroka tehničkih problema. Istovremeno, u rješavanju neželjenih događaja i pojava na strojarskim objektima je izrazito proaktivno. Upotreba IT, novih inženjerskih tehnologija i materijala, ispitnih metoda, alata i tehnika nezaustavljivo mijenja i usmjerava prema izvrsnosti strojarske tehnologije od onih konzervativnih do nanotehnologija, a sve to u EU okruženju.

  • 2. tematska cjelina – Energetika i energetska učinkovitost

Zaključci ove tematske cjeline su ujedno  i zaključci Okruglog stola.

  • 3. tematska cjelina – Tehnička regulativa

Upravljanje projektima u zakonodavnim okvirima uz podizanje njihove efektivnosti i efikasnosti, praćenje i primjena novih EU normi i propisa, e-građevinski dnevnik su Conditio sine qua non.

Svoj doprinos izvrsnosti kongresa dali su i djelatnici Sveučilišnog odjela za stručne studije Sveučilišta u Splitu. Tako je, Zlatko Jankoski održao sjajno pozvano predavanje na TEMU ENERGETSKE PRETVORBE – FIZIKALNI MODELI, a zapažena su bila i dva stručna rada koje potpisuju Siniša Zorica, Slobodanka Jelena Cvjetković, Alen Ćurin, Predrag Đukić i Ivan Papučić.

Isto tako, za Ekonerg d.o.o. iz Zagreba, s punim pravom može se reći da je laureat 8. kongresa HKIS-a jer je imao pobjednike u dvije od tri kategorije, tako je:

  • u kategoriji Stručni radovi – usmena izlaganja, najbolji rad  Primjena normi IEC 61508 i IEC 61511 u termoenergetskom sektoru kojeg je predstavio autor Alen Kušec, a koautori su Janja Papec i Kristina Baranašić, svi iz Ekonerga.
  • u kategoriji Stručni radovi – poster sekcija, pobjedu su podijelila dva postera: (1) Zamjena parnih kondezacijskih turbina s elektromotornim pogonima čiji su autori Kristina Baranašić i Ivan Tomac iz Ekonerga d.o.o. Zagreb i (2) poster Ogrjevno-rashladni kondenzator kao sastavni dio industrijskih energana i toplana s parnom turbinom kojeg potpisuju Marijan i Juraj Štulac iz TTK Tvornica turbina d.o.o. Karlovac.
  • u kategoriji Pozvana predavanja – najveći broj glasova dobilo je predavanje Efektivnost i efikasnost investicijskih projekata u graditeljstvu, iz područja tehničke regulative, kojeg je održala Marija Šiško Kuliš koja  dolazi iz HEP-a, a vanjska suradnica je Sveučilišnog odjela za stručne studije Sveučilišta u Splitu.

Sve u svemu, kongres je protekao u ugodnoj atmosferi, sa zanimljivim zabavnim programom, s brojnim mogućnostima umrežavanja i poslovnih kontakata, a nadasve poučnim i proaktivnim stručnim dijelom. I, na samom kraju, na zatvaranju kongresa, kao što bijaše najavljeno na svečanom otvaranju,  potvrđeno je:

8. MEĐUNARODNI KONGRES HRVATSKE KOMORE INŽENJERA STROJARSTVA nadišao je ograničenja jedne struke i postao FESTIVAL INŽENJERSTVA.

Programski odbor 8. kongresa HKIS-a

Ciljevi